Šiaurės Italija. „Prosecco“ Atradimai

Jis vadinamas dviejų miestukų, Koneljano ir Valdobjadenės, vardu. Pirmasis yra kultūrinis arealo taškas, antrasis - pramoninis. Beje, būtent Koneljane 1876 m. Italijos vyno mokykla „Istituto Cerletti“, o 1923 m. Eksperimentinis vynininkystės ir enologijos institutas. Ant aukštų arealo kalvų, siekiančių iki 500 m virš jūros lygio, nuo seno auginamos vynuogės, kurių veislę vieni vyndariai vadina ‚Glera‘, kiti - ‚Prosecco‘ (nuo šios ir kilo putojančio vyno pavadinimas) ir iš kurių pagamintam vynui būdingos kriaušių, obuolių, gėlių natos. Nemokami naujienlaiškiai į savo el. Tos kalvos tokios įspūdingos, kad italai, siekdami būti įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, 2008 m. 15-oje šio arealo komunų daromas „Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG“ (CVPS) apeliacijos putojantis vynas. Tačiau Italijos vyno sistema per daug paini, kad tai būtų viskas: „Prosecco“ pasaulis jungia tris apeliacijas - be minėtosios, prie jo šliejasi „Asolo Montello Prosecco Superiore DOCG“ ir „Prosecco DOC“. Savo ruožtu šių trijų apeliacijų vynai rūšiuojami į piramidę, kurios tvirtą pagrindą sudaro „Prosecco DOC“, toliau - nedidukė „Colli Asolani DOCG“ apeliacija, tada „Conegliano Valdobbiadene DOCG“, „Conegliano Valdobbiadene DOCG Rive“ ir aukščiausioji - „Cartizze DOCG“, atitinkanti Šampanės regiono „Grand cru“.

Tad rinkdamiesi vyną, atkreipkite dėmesį į DOC raides prie jo pavadinimo: DOC (itališkai „Denominazione di Origine Controllata”) reiškia kontroliuojamą vietos kilmės nuorodą ir garantuoja, kad vynas yra pagamintas laikantis šiam vynui būdingų gaminimo technologijų viename iš Treviso, Venice, Vicenza, Padua, Belluno, Gorizia, Pordenone, Trieste arba Udine regionų. Prosecco - tai putojantis vynas, kurį rekomenduojama suvartoti per metus nuo pagaminimo. Todėl šis vynas nėra tinkamas ilgalaikiam saugojimui. Tam, kad atsiskleistų visa skonio ir aromato puokšte verta prisiminti kelias paprastas taisykles: Prosecco vartojamas atšaldžius jį iki 6-8 laipsnių, o geriausiai jam tinka vidutinio didumo tulpės formos taurė. Tik nedarykite klaidos pildami Prosecco į aukštas ir siauras šampano taures! Tokios taurės šiam vynui nėra tinkamos - dėl mažo paviršiaus ploto, vyno aromatas yra tarsi uždaromas ir negalima pajausti visos jo puokštės. Dabar, kai jau žinote pagrindinius faktus apie Prosecco vyną, galima pasižiūrėti, kaip skirtingų vynuogių deriniai keičia vyno skonį ir charakterį. Pradėti siūlome nuo Italijos privačios vyno kompanijos ZONIN gaminamų putojančių Prosecco vynų.

Putojančio vyno gamyba Italijoje siekia Romos imperijos laikus. Jau tuomet romėnai mokėjo išgauti ir išsaugoti burbuliukus vyne. Šiandien Prosecco, putojantis vynas, pasižymintis gėlių ir vaisiškais aromatais, dažnai su obuolių, kriaušių, persikų ir abrikosų užuominomis kvape, gaminamas Charmat metodu (taip pat žinomu kaip Metodo Martinotti, taip pavadintu jo išradėjo italo Federico Martinotti garbei). Taikant šį metodą, putojantis vynas turi pereiti dvi fermentacijas, tačiau antrinė fermentacija vyksta ne buteliuose (kaip gaminant šampaną ar cava putojančius vynus), o didelėse plieninėse talpose. Būtent antrinės fermentacijos metu vyne ir gimsta burbuliukai. Charmat gamybos būdas leidžia maksimaliai išsaugoti vynuogių skonines savybes ir aromatą. Paprastesnė gamybos technologija lemia ir konkurencinį pranašumą - mažesnę nei šampano ar cava putojančių vynų kainą. Prosecco - tai ir vynuogių, kurios naudojamos gaminti putojančiam vynui, pavadinimas (už Prosecco apeliacijos ribų jos dar žinomos kaip Glera). Teigiama, jog tai viena seniausių Itališkų baltųjų vynuogių veislių. Geriausieji Prosecco putojantys vynai gaminami vien tik iš Prosecco veislės vynuogių, vertinamų dėl savo delikataus skonio ir aromato.

Pirmasis Italijos putojantis vynas yra kilęs iš šiaurės rytų Italijos ir naudoja kitokį vyno gamybos būdą nei šampanas. Geriausi „Prosecco“ vynai pastebimi kalvotame Valdobbiadene paregionyje. „Prosecco“ yra labai tinkamas maistui putojantis vynas, puikiai derantis su antipasto, vytinta mėsa, migdolais. Tai taip pat natūrali pora su aštriu Azijos maistu. Bendras: Turėdami 0-12 g / l cukraus likučių, turėtumėte tikėtis, kad šiuose vynuose bus iki 1,75 angliavandenių vienoje stiklinėje (5 oz. Ypač sausas: Tikėdamiesi 12-17 g / l likusio cukraus, tikėkitės, kad vynuose bus 1,75-2,5 angliavandenių vienoje stiklinėje (5 oz. Išmokti daugiau apie saldumo lygis. Ar „Prosecco“ yra vynuogė? Iš pradžių taip, „Prosecco“ yra vynuogė! Vis dėlto neseniai vynuogių pavadinimas buvo pakeistas į Glera padėti toliau apsaugoti Prosecco regioną Italijoje. Ko nežinote, yra tai, kad „Glera“ nėra vienintelė vynuogė, leidžiama „Prosecco“ vynui! Galima sumaišyti iki 15% kitų vietinių vynuogių, augančių šiame regione. Tai apima tokius vardus kaip Bianchetta, Verdiso ir Perera - iš tiesų gana reti!

Septynios Zonin šeimos kartos augino vynuoges ir gamino vyną, per tą laiką jų kompanija iš mažo šeimos verslo išaugo į vieną didžiausių Italijoje. Šiandien kompanija pristato trijų rūšių Prosecco vyną - Zonin Prosecco DOC White Edition, Zonin Prosecco DOC Grey Edition ir Zonin Prosecco DOC Black Edition - kurių kiekvienas pasižymi savitu skoniu ir aromatu. Zonin Prosecco DOC White Edition pagamintas iš Glera ir Pinot Bianco vynuogių, kurios suteikia jam jazminų, obuolių ir cinamono aromatą ir gaivų skonį su gėlių ir medaus natomis. Gaminant Zonin Prosecco DOC Grey Edition vyną, Glera vynuogės buvo maišomos su Pinot Grigio. Rezultatas - putojantis vynas, su intensyviu žaliųjų obuolių ir persikų aromatu ir lengvomis vaisinėmis natomis. Glera ir Pinot Noir vynuogių mišinys sukuria subtilaus skonio Zonin Prosecco DOC Black Edition putojantį vyną su erškėtrožių ir kardamono aromatu bei vyšnių poskoniu. Tarp šių vynų kiekvienas gali atrasti jam labiausiai patinkantį skonį. Ir, galbūt, jūsų žodyne atsiras naujas bendrinis žodis, reiškiantis putojantį vyną - „prosecco“.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

How Do I Renew My Handicap Placard

I’ve Lost My Disabled Parking Permit: How Do I Get A New One?